SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södertörns Simsällskap
GLÄDJE - GEMENSKAP- HÅLLBART- MOD

Nivåer i simskolan

Alla barn över 4 år är välkomna till oss. Vår simskola går inte efter åldern, förutom efter den kunskapen som barnen har. Under den här sidan kan ni läsa mer om vilka nivåer vi har och vad varje nivå innebär. 

Översikt nivåer i simskolan
 
 
 
 
 
 
 
Sjöstjärnan
Simskolan i Södertörns Simsällskap är till för att alla ska lära sig simma och vi vill därför ge alla barn bästa möjliga förutsättning för att nå simkunnighet. Sjöstjärnan är en grupp för barn med särskilda behov och här sätter vi alltid individen i fokus. 
 
Undervisningen anpassas efter vilka som går i gruppen och vilka förusättningar som finns i och med den väldigt höga ledartätheten.
 
Vilken typ av undervisning vi kan erbjuda beror helt och hållet på de anmälda barnen och det är olika från termin till termin. Vi har två olika typer av Sjöstjärnor:
 
  • Sjöstjärnan grupp med 4 barn i samma grupp, tillsammans med 2 ledare. Lektionerna är totalt 30 minuter långa. Vid behov kan även vårdnadshavare behöva vara med i vattnet. I dessa fall säger ledarna i så fall till.
  • Sjöstjärnan som är privatundervisning med en ledare och ett barn, ca 20 minuter i vattnet. 
 
För att anmäla intresse till den här gruppen: mejla simochteknikskola@sodertornsim.se
Späckhuggaren
Simskolan i Södertörns Simsällskap är till för att alla ska lära sig simma och vi vill därför ge alla barn bästa möjliga förutsättning för att nå simkunnighet. Späckhuggaren är för de som är lite äldre men inte fått till simningen än. Vi jobbar från grunden med vattenvana och hjälper alla hitta sitt sätt att simma med grund i de fyra simsätten. Då nivån i späckhuggaren är väldigt varierande har vi många ledare på plats för att få till så bra kvalité på undervisningen som möjligt. 
 
Åldersgränsen är flytande men som riktlinje har vi 8 år om man ej är vattenvan och 10 år om man är vattenvan men inte kan simma.
Med vattenvana menas att obehindrat kunna röra sig mellan de två elementen. Huvudet ska kunna komma under vattenytan utan att det känns läskigt och man måste kunna bubbla, glida och hoppa ifrån kanten. Motsvarande märke är Baddaren
 
  • Späckhuggaren är en grupp där vi övar upp vattenvanan och en grund till simningen. Lektionerna sker i undervisningsbassängen där det är grunt vatten.
  • Späckhuggaren fortsättning. Nytt för vårterminen 2023 är Späckhuggaren fortsättning, som är till för de som har lärt sig grunderna på grunt vatten och därmed klarat nivåerna för Baddaren, Sköldpaddan och Silverpingvinen. I Späckhuggaren fortsättning tar vi därmed klivet ut i stora bassängen och övar på en nivå som motsvarar Guldpingvinen, Fisken och Hajen.
 
Simkunnig är man när man kan simma 200 m, det är det som skolan kräver i årskurs 6, och vi rekommenderar alla att gå kvar i simskolan tills detta mål är nått. 
 
När man nått simkunnighet är det viktigt att man underhåller den nya kunskapen. Bada, lek och simma regelbundet så tappar man inte simningen.
 
Sponsorer