SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södertörns Simsällskap
GLÄDJE - GEMENSKAP- HÅLLBART- MOD

Nivåer i simskolan

Här kan du läsa om alla nivåer i simskolan i samtliga simhallar.

 
Baddaren

Förkunskaper: Inga. Barnet måste fylla minst 4 år under terminens gång.

 
Mål: God vattenvana. Kunna doppa huvudet, bubbla med munnen, Glida på mage med platta, Glida på rygg med platta, Hoppa från kanten med hjälp av instruktör samt frisimsparkar på kanten. 

Simmärken för nivån: Baddaren blå, Baddaren grön

Så skall träningen bedrivas: Genom lek och olika övningar skapar barnet en god vattenvana. Vi använder oss av rockringar, flythjälpmedel, bilder och skatter. Detta görs i ett lugnt tempo för att barnen ska bli trygga i vattnet. 
Sköldpaddan

Förkunskaper: Vattenvana eller klarat nivån Baddaren.

 
Mål: Flyta på ryggen i 5 sekunder med efterföljande rotation till magläge. Hoppa från kanten utan hjälp, Sparkar på mage med platta, sparkar på rygg med platta. 

Simmärken för nivån: Sköldpaddan

Så skall träningen bedrivas: Vi tillämpar det simsätt som passar barnets utvecklingsnivå, oftast frisim och ryggsim. Via flythjälpmedel tränar vi horisontellt läge på mage och rygg. Vi tränar benspark och i huvudsak flytning.
Silverpingvinen

Förkunskaper: Flyta på rygg med efterföljande rotation, kunna grunderna i frisim och ryggsim.

 

Mål: 10 meter valfritt simsätt på grunt vatten, flyta 10 sek, hoppa från kanten, bröstbentag med platta samt sammasatt ryggsim med hjälp av instruktör.


Simmärken för nivån: Pingvinen silver, Bläckfisken


Så skall träningen bedrivas: Vi koordinerar arm- och bentag med hjälp av effektiva övningar. Med små delmål jobbar vi oss till ett sammansatt simsätt och mot målet på 10 meter.

Här kommer de populära simsättsmärkena in för att uppmuntra barnet att öva flera simsätt, detta för att bredda sina kunskaper i vattnet.

Guldpingvinen

Förkunskaper: 10 meter simning på grunt vatten.

 
Mål: 10 meters simning i mag- respektive ryggläge på djupt vatten.
Flyta 10 sek och hoppa från kanten på djupt vatten.

Simmärken för nivån: Pingvinen guld, Baddaren gul

Så skall träningen bedrivas: Här jobbar vi med att öka barnets trygghet på djupt vatten. Två simsätt lärs in parallellt för att behärska simning både i rygg- och magläge. Vi jobbar med korta simsträckor för att öka barnets självförtroende.
Fisken
Förkunskaper: 10 meters simning i mag- respektive ryggläge samt teknikkrav i de olika simsätten
 
Mål:  25 m bröstsim, 25 m ryggsim och 50 m valfritt simsätt samt dyk från kanten.

Simmärken för nivån: Silverfisken, Guldfisken, Järnmärket

Så skall träningen bedrivas: I Fisken är första delmålet att klara av att simma 25 m på djupt vatten. Slutmål är att klara av Järnmärket (50 meter)vilket innehåller både frisim/bröstsim och ryggsim och moment som flyta och dyka.
Hajen
Förkunskapskrav: 25 m bröstsim, 25 m ryggsim och 50 m valfritt simsätt samt dyk från kanten.
 
Mål: 200 meter simning varav 50 meter i ryggläge. Hoppa eller dyk från 1 meter, simma 12,5 m i magläge, gör en rotation och simma de resterande 12,5 m i ryggläge, simma 25 m klädsim och bogsera en kamrat i livboj. Simmar tekniskt korrekt crawl, bröstsim samt ryggsim.
 
Simmärken för nivån: Hajen brons, Hajen silver, Hajen guld samt Bronsmärket

Så skall träningen bedrivas: Här tränar vi upp distansen med hjälp av delmål, 100, 150 och slutligen 200 meter simning.
Efter att barnet har klarat målen för Hajen-nivån definieras de som simkunniga.
Sjöstjärnan
Simskolan i Södertörns Simsällskap är till för att alla ska lära sig simma och vi vill därför ge alla barn bästa möjliga förutsättning för att nå simkunnighet. Sjöstjärnan är en grupp för barn med särskilda behov och här sätter vi alltid individen i fokus. 
 
Undevisningen anpassas efter vilka som går i gruppen och vilka förusättningar som finns i och med den väldigt höga ledartätheten.
 
Vilken typ av undervisning vi kan erbjuda beror helt och hållet på de anmälda barnen och det är olika från termin till termin. De vanligaste  är:
• I grupp med flera ledare som jobbar med hela gruppen. 10 minuter på land och 30 minuter i vattnet
• Privatundervisning, en ledare och ett barn, ca 20 minuter i vattnet. 
 
För mer information ber vi er kontakta kansliet på via mail simochteknikskola@sodertornsim.se, eller ring 08-777 65 39 på våra telefontider. 
Späckhuggaren
Simskolan i Södertörns Simsällskap är till för att alla ska lära sig simma och vi vill därför ge alla barn bästa möjliga förutsättning för att nå simkunnighet. Späckhuggaren är för de som är lite äldre men inte fått till simningen än. Vi jobbar från grunden med vattenvana och hjälper alla hitta sitt sätt att simma med grund i de fyra simsätten. Då nivån i späckhuggaren är väldigt varierande har vi många ledare på plats för att få till så bra kvalité på undervisningen som möjligt. 

Åldersgränsen är flytande men som riktlinje har vi 8 år om man ej är vattenvan och 10 år om man är vattenvan men inte kan simma.
Med vattenvana menas att obehindrat kunna röra sig mellan de två elementen. Huvudet ska kunna komma under vattenytan utan att det känns läskigt och man måste kunna bubbla, glida och hoppa ifrån kanten. Motsvarande märke är Baddaren

Simkunnig är man när man kan simma 200 m, det är det som skolan kräver i årskurs 6, och vi rekommenderar alla att gå kvar i simskolan tills detta mål är nått. 

När man nått simkunnighet är det viktigt att man underhåller den nya kunskapen. Bada, lek och simma regelbundet så tappar man inte simningen.
 
Sponsorer